Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index

Het grootste staatsbezoek aller tijden

Actueel OVnieuws
OV bedrijven

14-06-2008 / 20.00 uur
Utrecht /Baarn - Op zaterdag 14 juni werdom 10.00 uur de aftrap gegeven van de kostuumshow Het grootste Staatsbezoek aller tijden in Het Spoorwegmuseum. Deze show laat historische kostuums uit diverse vorstenhuizen uit Europa zien. Zo wordt onder andere de jurk van Elisabeth I uit 1592 getoond met een totaalgewicht van 25 kilo en bestaande uit meer dan 11.000 parels.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

De kostuums worden tot leven gewekt door staatshoofden als Hendrik VII, Marie Antoinette, Koningin Victoria en Keizerin Elisabeth (Sissi). Vanuit Utrecht vertrekt het gezelschap per trein om vervolgens per koets een ode te brengen aan paleis Soestdijk. Hierna eindigde de dag met een presentatie van de kostuums in theater De SpeeldoosHet grootste Staatsbezoek aller tijden is een initiatief Stichting Vorstelijk Baarn, in samenwerking met kostuumcentrale STAP en het Drents Museum.

De kostuums zijn veelal afkomstig van keizers en koninginnen, maar ook van stadhouders en beroemde maîtresses, allen bekend vanwege hun vorstelijke reputatie en meestal voor de eeuwigheid vastgelegd op statige portretten. Om elke schijn van persiflage te mijden is er voor gekozen de laatste generaties van het Nederlandse koningshuis niet in de kostuumshow op te nemen. De jonge Prinses Wilhelmina is aanwezig. Naast het Nederlandse koningshuis worden leden getoond van de koningshuizen van België, Frankrijk, Engeland, Spanje, Oostenrijk, Rusland en Zweden in een tijdsperiode van zo’n negen eeuwen.

Het grootste Staatsbezoek aller tijden is ontstaan door een samenwerking van Kostuumcentrale STAP met het Drents Museum. STAP vervaardigde de kostuums, terwijl de afdeling Educatie van het museum toezag op de historische juistheid van deze kostuums. Volgens Else Gerritsen van het Drents Museum was kleding voor kooplieden, adel, bestuurders, koningen en vorsten de manier om autoriteit en macht uit te stralen. Daarbij ging het bij het dragen van de kleding niet alleen om model, kleur of vorm van het kledingstuk maar juist om de maatschappelijke context die het kostuum vertegenwoordigde. De kostuummakers van toen konden zich daarbij uitleven in het maken van schitterende japonnen en kostuums. De vorsten lieten zich gelukkig ook pontificaal afbeelden op schilderijen of staatsiefoto’s zodat de huidige kostuummakers de mogelijkheid hadden deze in detail na te maken.

Fotoreportage: Rob v/d Woude

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.  
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.