Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
136 Gewonden bij treinbotsing Amsterdam
Actueel OVnieuws
Specials over het OV

21-04-2012 / 23.55 uur
AMSTERDAM - Zaterdagavond om 18.25 uur zijn 136 mensen gewond geraakt nadat twee treinen frontaal op elkaar zijn gebotst. Het gaat om de Sprinter (SLT 2658) Amsterdam Centraal - Uitgeest en een Intercitytrein (VIRM 8711) Den Helder - Nijmegen. Ter hoogte van de Spaarndammerstraat / Westerpark zijn de treinen op één spoor terecht gekomen waarna ze elkaar frontaal geraakt hebben.
.

Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
175 jaar Spoorwegen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmuseum
Foto's
Busfoto's

Bij het ongeval zijn 136 gewonden gevallen van wie 56 zwaar gewond zijn en 13 zelfs zeer zwaar gewond zijn. Onder de zeer ernstig gewonden bevind zich ook de machinist van de intercity. De machinist van de Sprinter raakte licht gewond.

Het groot aantal gewonden zou mede komen doordat de Sprinter erg vol zat met mensen die net hadden gewinkeld of van hun werk kwamen. Een aantal van hun stond in de trein. Door de klap zijn juist deze mensen flink door de trein gevlogen.

De hulpdiensten rukten na het ongeval massaal uit. Vele brandweerwagens, ambulances en politiewagens kwamen ter plaatse. Ook twee traumahelikopters hebben assistentie verleend bij het ongeval. De hulpdiensten schaalde het ongeval op naar GRIP2.

Voordat de treinen op elkaar zijn gebotst heeft één van de machinisten nog een lang toestersignaal  afgegeven. Waarschijnlijk zag hij/zij de botsing al aankomen.

Onderzoek
Nadat alle gewonden uit de treinen waren gehaald begon direct een grootschalig onderzoek naar de oorzaak van het treinongeluk. Normaal gesproken zou het ATB-syteem ingrijpen als twee treinen op hetzelfde spoor terecht komen. Mogelijk hebben beide treinen (of één van de treinen) zachter dan 40 km/u gereden waardoor de ATB niet automatisch in grijpt.

Zaterdagavond is een crisisteam opgericht met NS-directeur Bert Meerstadt en Burgemeester van Amsterdam Eberhard van de Laan aan het hoofd. Door de aanrijding rijden er tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk geen treinen. Op zondagochtend 02.00 uur liet de NS weten dat de stremming minimaal tot zondagmiddag 14.00 uur zou gaan duren. Pas als de onderzoeken van de Spoorwegpolitie (KLPD), de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn afgerond kunnen de treinen weggesleept worden. Hierna zal pas de schade aan de rails en infrastructuur hersteld kunnen worden.

Foto- en filmreportage: © OVnieuws.info

Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
OV bedrijven
Arriva
BBA (voormalig)
Breng
Connexxion
EBS
GVB
GVU
Hermus
HTM
HTM-Buzz
Limex (voormalig)
Novio (voormalig)
NS
Qbuzz
RET
Stadsbus Maastricht (vm)
Stadsvervoer Ned. (vm)
Syntus
Veolia
Railbouw / onderhoud  
BAM  
Eurailscout  
Spitzke      
Strukton      
VolkerRail      
Contact      
Mail ons