Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Grote Foto- en videospecial over de SpoorParade in Amersfoort
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

05-11-2014 / 09.30 uur
AMERSFOORT - Meer dan in totaal 42.000 bezoekers namen tussen 16 en 21 oktober 2014 een duik in de wereld van het spoor op de SpoorParade Amersfoort. Ze zagen treinenshows, exposities en demonstraties en kregen daarmee een kijk op de geschiedenis en de toekomst van het spoor. Het eenmalige themapark was georganiseerd door 60 spoorbedrijven om het 175-jarig bestaan van het spoor in Nederland te vieren.
Railbouw / onderhoud
Ons eigen forum
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten

Blij met hoge opkomst
De organisatie is blij met de geweldige opkomst. Niet alleen treinliefhebbers, maar ook gezinnen kwamen in groten getale langs voor een dagje uit. Veelal bleven ze uren tussen treinen wandelen, terwijl kinderen werden geschminkt of hun rangeerdiploma haalden. In totaal werden er 11.000 poffertjes gebakken en 1000 suikerspinnen gegeten. Het reuzenrad draaide in zes dagen ongeveer 1600 rondjes. Het Gouden Boekje “Feest in de trein” - dat ter gelegenheid van 175 jaar spoor werd geschreven - is op de SpoorParade 2000 keer verkocht. Het speciale 175 jaar spoor- kwartetspel is 2100 keer verkocht.

Hoogtepunt
Dagelijks hoogtepunt was de treinenoptocht waarin historische treinen en locomotieven langs een tribune van 2000 mensen reden. Topdag was de zondag waarop meer dan 10.000 mensen het zonnige paradeterrein bezochten.

Bekijk hieronder onze uitgebreide foto- en videospecial over de SpoorParade:
Voor alle foto- en videobeelden geldt: © OVnieuws.info

TIP : Klik voor meer foto's en info de diverse links aan.

.

Spoorwegmusea
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.
.
 
Bekijk ons videoverslag van de gehele SpoorParade
 
De officiele opening
 
Spoorliefhebber Erik de Zwart staat naast burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius en "The Speaker" van de SpoorParade.
 
Met een ferm fluitsignaal opent de burgemeester officieel de SpoorParade.
 
Werkplaatsterrein
 
De nieuwe automontagewagen van AssetRail.
 
BAM-Rail was aanwezig met diverse gereedschappen. Enthousiaste medewerkers gaven tekst en uitleg.
 
 
Met een stoomtreintje van het Nederlands Smalspoormuseum uit Valkenburg konden bezoekers een stukje meerijden.
 
De Rijtuigenloods
 
Op een oude bollenwagon werden filmbeelden geprojecteerd. Erg mooi gedaan!
 
Ook aandacht voor spoorbeveiliging tijdens werkzaamheden.
 
Bij Post.nl kon men een treinen-postkaart inkleuren. Deze kon hierna aan de wand gehangen worden of in de brievenbus gegooid worden.
Na de SpoorParade zijn alle kaarten netjes bij de geadresseerden bezorgd.
 
Met een simulator van ProRail kon men alles leren over energiezuinigrijden voor machinisten. Als treinen op een slimme manier optrekken en uitrollen, hoeven ze minder te remmen. Zo kunnen machinisten energie besparen. De vakmannen en -vrouwen van NS worden hier steeds beter in. Op dit moment rijden de machinisten al 3,5 % zuiniger ten opzichte van 2011. Alleen maar door na te denken over het optrekken, uitrollen en remmen! De CO2 uitstoot die zij hiermee in 2014 besparen, is te vergelijken met 2400 rondjes om de aarde met een auto of met het jaarlijkse energieverbruik van 10.000 huishoudens. Daarom willen de machinisten in de toekomst 5% zuiniger rijden, dat moet kunnen want er zijn nu al experts op dat gebied die 15% zuiniger rijden. Bij deze machinistensimulator leren de machinisten alles over energiezuinig rijden en ervaren ze hoe het nieuwe "doorstroomstation" Utrecht Centraal het mogelijk maakt om eerder aan te komen, minder energie te verbruiken en het spoor beter te benutten. Door slimmere infrastructuur en extra informatie in de cabine wordt het rijden veiliger, duurzamer en punctueler.
 
Bij de stand van Reizigersvereniging ROVER konden jong en oud informatie halen.
 
Een stand met de diverse (nieuwe) manieren voor het verkrijgen van reisinformatie.
 
Het reuzenrad
 
Grote publiekstrekker op de SpoorParade was naast de TreinenParade ook het Reuzenrad.
Het rad is het hoogste mobiele reuzenrad van Europa.
 
Vanuit het reuzenrad had men prachtig uitzicht over het festival trein. In het midden is de grote fototentoonstelling te zien die op grote billboards werd getoond. Rechts op de foto staat de rijtuigenloods waarin diverse activiteiten waren.
 
De Grote Loods
 
De 1781 en de 1772 stonden in de grote hal. De cabines van de locomotieven konden van binnen bekeken worden.
 
 
Naast de 1700-locomotieven stond een VIRM-bak die bezichtigd worden.
 
NS Directie-Inspectierijtuig NS 20 "De Kameel". Dit bijzondere rijtuig is in 1954 door de treinfabriek Allan uit Rotterdam cadeau gedaan aan NS bij levering van de treinserie "Blauwe Engelen". Er is er maar één exemplaar gebouwd. Dat kreeg al snel de bijnaam "Kameel" vanwege zijn twee machinistenbulten. Het rijtuig is door de directie gebruikt voor inspectieritten door het land. Dit duurde niet lang, waana "De Kameel" een nieuw leven kreeg als VIP-car. Er werd een keuken ingebouwd en het rijtuig werd verhuurd. In de jaren '90 is "De Kameel", inmiddels in het geel/blauw gestoken terzijde gegaan. In 2005, bij de heropening van het Spoorwegmuseum, heeft NS "De Kameel" in oude luister hersteld. De trein is weer rijvaardig, in zijn oude jasje geschilderd en nieuw van binnen. "De Kameel" is eigendom van de NS en is af en toe op het Nederlandse spoor te bewonderen.
 
Eén van de cabines van "De Kameel".
 
Dit is één zijde van "De Kameel". Hier kan geluncht of gedinnerd worden.
 
Het oude bureau van de NS directie.
 
Aan de andere zijde van "De Kameel" is een meer informelere ruimte.
 
Dit is het uitzicht vanuit de voorkant van "De Kameel".
 
Familieonderneming Pilz uit Vianen stond er met manquette van een spoorwegovergang waarop hun beveiligingstechniek was aangesloten.
 
De PSS 4000 van Pilz.
 
De Clini Clowns stonden in de hal om een glimlach op de gezichten van kinderen te toveren.
Voor een klein bedrag kon een rode neus uit "de muur" getrokken worden en kregen ze er nog een leuke Sesamstraat-sleutelhanger bij.
 
Bij de stand van de Pilot van ERTMS konden mensen in de huid van de machinist kruipen en beleven hoe het is om onder ERTMS te rijden.
Alle treinen in Nederland rijden onder een beveiligingssysteem. Dit systeem functioneert goed, maar is inmiddels wat verouderd. Daarom heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aan ProRail en NS opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het rijden met het beveiligingssysteem ERTMS. Dat staat voor European Rail Traffic Management System. Momenteel rijden de treinen nog onder seinstelsel NS'54. Dit houdt in dat de machinist reageert op (licht)seinen langs de baan; zo weet hij hoe hard hij mag rijden. Seinstelsel NS'54 wordt ondersteund door het ATB-Trein-Beinvloedingssysteem. Dat grijpt in als treinen te hard rijden. Bij rijden onder ERTMS ziet de machinist alle informatie op een beeldscherm in de cabine. Deze informatie is altijd actueel.
 
Bij de stand van Railzminiworld konden kinderen een rangeerdiploma halen. Ook stond er bovenstaande manquette.
 
Een behoorlijke ruimte in de grote hal was ingericht voor kinderen die naar hartelust treinbanen konden bouwen.
Voor de ouders waren lekker zitzakken neergelegd zodat die ook even uit konden rusten.
 
Bij La Placekon lekker gegeten en gedronken worden.
 
Op een groot beeldscherm konden bezoekers de leuk toneeluitvoering die werd opgevoerd op 20 september voor het Amsterdamse Centraal Station zien. Dit toneelstuk werd opgevoerd op de exacte verjaardag van spoor. Klik hier voor een uitgebreid verslag van die dag.
 
De toneeluitvoering is ook online te bekijken. Zeker een keer de moeite waard.
 
De fietsen van OV-fiets.nl.
 
Modelbouwvereniging Stoomgroep Radingspoor was op de beurs met mooie modellen.
 
De 1201 van de Stichting KLOK. De 1201 is een museaal gerestaureerde loc, teruggebracht naar de staat waarin ze in 1951 is afgeleverd. De NS 1201 is de eerste van de serie 1200 (in totaal 25) die door Werkspoor in Utrecht is gebouwd naar een Amerikaans ontwerp. Deze locs waren na de tweede wereld oorlog onderdeel van het Marshallhulp aan Nederland. Vandaar dat er naar Amerikaanse specificaties werd gebouwd. Dit ontwerp was bijzonder robuust en stevig, zodat een aantal van de machines nog in actieve dienst is en nog lang niet is versleten. De Amerikaanse specificaties schreven bijvoorbeeld erg dik plaatwerk voor, en dat slijt niet zo snel! Dat dikke plaatwerk was overigens wel lastig voor Werkspoor Utrecht, en daarom zijn de loc's 1200 bij de Bruggenafdeling in elkaar gelast. Daar had men er meer ervaring mee. Er zijn meer Amerikaanse componenten in de locs verwerkt, waaronder de draaistellen. De 1200-serie heeft in diverse kleurstellingen gereden. Naast het turquoise ook in het blauw, bruin en geel/grijs. Na haar NS tijd zijn diverse machines naar ACTS overgegaan. Hierbij zijn de loc's omgenummer in 1251 t/m 1255. Daar reden zij in de kleuren blauw/geel (1251 t/m 1254) of zwart/oranje (1255). De loc's werden gebruikt voor het trekken van containertreinen. In de zomer van 2010 werden een aantal locomotieven overgenomen door EETC. Hier kregen zij de rood/bruine kleurstelling. In 2014 kreeg de 1252 een zwart/wit uiterlijk ter gelegenheid van een Marklin-reclame met betrekking op de viering van 175 Jaar Spoor.
De 1252 komt later in deze reportage nog aanbod.
 
 
De Blokkendoos (Mat'24) uit het Spoorwegmuseum. Materieel '24 was een serie elektrisch spoorwegmaterieel van de Nederlandse Spoorwegen. Onofficieel werd het oorspronkelijk ook, naar het geluid van de motoren, aangeduid met de bijnaam "Stofzuigers". Na de komst van het elektrische stroomlijnmaterieel sinds 1935 werd deze benaming gaandeweg vervangen door "Blokkendozen", naar het hoekige model. 
 
 
De NS 27 (Diesel 3). In 1934 introduceerden de Nederlandse Spoorwegen de stroomlijnvorm met de dieselelektrische driewagentreinen die snelle diensten tussen de grote steden gingen verzorgen. Dit materieel werd bekend onder de naam Diesel-drieDE3 of Materieel '34. Het waren de eerste Nederlandse dieseltreinen.

Niet alleen de stroomlijnvorm was revolutionair, maar ook de lichtgrijze kleur (in plaats van het gebruikelijke olijfgroen) en de comfortabele inrichting, ook in de derde klasse, sprak tot de verbeelding. Nieuw voor Nederland waren ook de automatische Scharfenbergkoppelingen. Daardoor konden de treinstellen snel worden aan- en afgekoppeld en in treinschakeling rijden met twee of meer exemplaren, later ook met de dieselvijf.

 
 
TreinExpo
 
NS Traxx-loc 186 004. De NS heeft 19 Traxx-Locomotieven gekocht bij fabrikant Bombardier in het Duitse Kassel.Ze worden nog in 2014 aan de NS geleverd. De nieuwe locomotieven gaan reizigersrijtuigen trekken over het traject Amsterdam - Breda, dat grotendeels over de Hogesnelheidslijn (HSL) loopt. Traxx is een merknaam van Bombardier en is afkomstig van de afkorting: Transnational Railway Applications with eXtreme fleXibility. (Bekijk hier ons overzicht van Traxx-locomotieven serie 186 die in Nederland te zien zijn (geweest)).
 
DDZ 7530 stond langs het (nood)perron op de Parade. Natuurlijk kon ook deze bezichtigd worden.
Nieuwsgierig hoe de binnenkant eruit ziet? Klik dan hier.
 
Hondekop Mat'54 nummer 766 van de Stichting Mat'54 Hondekop Vier.
 
We nemen een kijkje in de trein. Dit is de gang met eerste klas-coupe's
 
Het restauratie gedeelte van de trein.
 
De tweede klasse, roken.
 
De tweede klasse, niet roken.
 
De mooi opgeknapte voorkant van de 766.
 
Meetrijtuig CTO staat strak in de nieuwe verf te wachten op een bezoekje. Het rijtuig was de week er voor nog geverfd door Shunter en was aan de buitenkant net op tijd klaar voor de SpoorParade. Het oude NS TO en Eurailscout Inspection & Analysis-rijtuig gaat nu dienstdoen als Creatief Treintechnisch Onderzoeksplatform (CTO). Dit is een samenwerkingsverband tussen TU Delft, Plurel, EURAILSCOUT, Strukton, SHD en de Stichting Holland Spoor en vormt een laagdrempelig  platform voor (rail-)ideeën en voorstellen die zich in een vooronderzoeksfase bevinden. De rijdende proeftuin is primair bedoeld voor studenten en promovendi. De meettreinritten zullen worden gekoppeld aan bestaande infra-onderhoudsritten en vormen hierdoor in beginsel geen verhoogde belasting voor de beschikbare capaciteit van het spoorwegnet.
 
Van binnen moet het rijtuig nog helemaal opnieuw worden ingericht.
 
In deze koepel op het dak kunnen camera's geplaatst worden die dan zichthebben op de bovenleiding en de pantograaf van het rijtuig.
 
 
 
De Stab 11 van Strukton Rail.
 
VolkerRail-loc 203-2 "Jerry".
 
Een verblijfs-unit van VolkerRail.
 
De Mobiele werkplaats van VolkerRail. VolkerRail (onderdeel van VolkerWessels) bouwt en onderhoudt delen van het spoorwegnet in Nederland. Dat zijn niet alleen de spoorlijnen maar ook tramspoor, metrolijnen, LightRail en Industrieel spoor. Daarnaast onderhoudt het bedrijf kraanbanen, sluizen, bruggen en waterkeringen. VolkerRail is bezig met diverse innovaties voor de sectoren waarin zij actief is en is altijd op zoek naar nieuwe werkmethoden. Voorbeelden van innovatie zijn het wisselmeetsysteem, het digitale lasproces en de mobiele werkplaats voor onderhoud aan het spoor. De mobiele werkplaats is ontwikkeld om de veiligheid voor baanwerkers te verbeteren en de hinder voor het treinverkeer te verminderen. Bovendien kan men in de werkplaats sneller en comfortaler werken. De mobiele werkplaats bestaat uit een 25 meter lange wagon zonder vloer. Hij is vooral bedoeld voor kleinschalig onderhoud zoals inspecties, werkzaamheden aan wissels, handmatig slijpen van spoorstaven en vernieuwen van lasverbindingen. De zijwanden kunnen worden versteld om binnen meer ruimte te krijgen.
 
EETC 1252 met Marklin-reclame m.b.t. 175 Jaar Spoor mocht natuurlijk niet op de SpoorParade ontbreken.
 
Om aandacht te schenken aan het goederenvervoer stonden er 3 goederenwagons op de SpoorParade.
Dit is een Falns waarin hoofdzakelijk kolen naar Duitsland worden vervoerd.
 
Een Shimmns-tu. Met deze wagons worden rollen metaal vervoerd.
 
Een Laaers. Met deze wagons worden auto's vervoerd. Maar ook motoren kunnen hiermee vervoerd worden.
Dit gebeurd voornamelijk in de Ski-treinen en autoslaaptreinen.
 
Centrale buitenplein
 
Kinderen konden op een echt werkend stoomtreintje een ritje maken.
 
In dit mooie gebouw werden tijdens de Parade vele Spoorcolleges gegeven.
 
Een blokkendoos naast het gerestaureerde Ketelhuis. Er zit nu een eetgelegenheid in het pand.
 
De Kleine Loods
 
In de kleine loods waren diverse modelbanen te zien.
 
 
ProRail Ongevallenbestrijding
 

ProRail incidentenbestrijding bestaat uit ongevallenbestrijders en algemeen leiders, ook wel Officier Van Dienst Rail (OVD-R) genoemd. De ongevallenbestrijders helpen ter plaatse vervoerders en hulpverleningsdiensten met hun specifieke kennis van het spoor en de treinen. Ze zijn verantwoordenlijk voor "vrijbaan maken" na een incident op het spoor, bijvoorbeeld bij een ontsporing, brand of ongeval. Ze zagen bomen om, helpen bij het afslepen van treinen of assisteren bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Ook ondersteunen zij bij de evacuatie van reizigers.

De OVD-R is als een spin in het web bezig met de coordinatie van de afhandeling van een incident. Hij zorgt hierbij ook voor de afstemming met (overheids)hulpdiensten. Hoe beter zij hun werk kunnen doen, hoe veiliger een incident verloopt en hoe sneller het treinverkeer weer op gang komt.

 
Een aantal (zware) gereedsschappen waarmee de ongevallenbestrijders hun werk doen.
 
Voorafgaand aan elke TreinenParade hield de Ongevallenbestrijdingsploeg een demonstratie over het
hersporen van een ontspoorde wagon.
 
 
 
De TreinenParade
 
De SS 657 (De Kikker) is de oudste, in Nederland gebouwde, rijvaardige loc in ons land. De Kikker werd in 1901 gebouwd door de Machinefabriek Breda onder nummer 170. De loc is eigendom van Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen.
 
Bello (NS 7742) is in 1914 gebouwd door fabriek Schwarzkopf. Tot en met 1921 was de loc in dienst bij de Hollandse IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM). Hierna is Bello overgenomen door de NS. Hier heeft de loc dienst gedaan t/m 1955. Vanaf 1932 t/m 1955 reed Bello veelal op de strandlijn van Alkmaar naar Bergen. In 1960 is Bello als monument in Bergen geplaatst ter herinnering aan de strandlijn. In 1978 is de Bello aangekocht door de stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM). Deze heeft Bello opgeknapt. In 1985 was de loc weer rijvaardig en doet sindsdien dienst bij de SHM.
 
Sik NS 122 is in 2000 door de voorzitter van Stichting De Locomotor (her)ontdekt bij de Belgische Suikerfabriek N.V. te Moerbeke. Deze had de Sik al een tijd indienst en wilde hem laten slopen. De 122 werd aangekocht door de Stichting en werd ondergebracht bij de Stoomtrein Goes Borsele. Na vele jaren van herstel was men begin 2014 klaar met het restauren van deze Sik.
 
Sik 204 is de oudste museale Sik van Nederland en heeft een A-status in het Nationaal Register Railmonumenten. De Sik is in 1934 gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. De loc heeft vele jaren dienst gedaan bij de NS. Rond 1997/1998 kwam de loc in dienst bij Strukton. Daar heeft de loc niet lang dienst gedaan. Rond de eeuwwisselling is de loc ondergebracht bij de STAR in Veendam. Daar is de loc opgeknapt en in de originele staat teruggebracht. Vanaf eind 2008 is de loc bij de STAR weer in dienst genomen.
 
Sik 243 is in 1935 gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. De loc heeft vele jaren dienst gedaan bij de NS. Hierna is de loc overgegaan naar NedTrain. In verband met nieuwe veiligheidseissen werden er rondom de Sik hekjes aangebracht. Momenteel is de Sik ingebruik bij de Stichting Historisch Dieselmaterieel in Amersfoort. Hier wordt de Sik gebruikt voor rangeerwerkzaamheden.
 
Sik 252 passeert de US Army Transportation Corps 4389 tijdens de SpoorParade. Sik 252 is in 1935 gebouwd door Werkspoor in Amsterdam. De loc heeft vele jaren dienst gedaan bij de NS. In 1983 is de Sik uitgerust met een hydraulische telescoopkraan van HIAB. Hiermee kon men op emplacementen o.a. wisseldelen vervangen. Na haar NS-loopbaan is de loc overgegaan naar NMB Rail (tegenwoordig BAM Rail). Eind 2003 is de loc overgenomen door Stichting De Locomotor. Momenteel staat de Sik in/bij de rijtuigloods in Amersfoort.
 
War Department 33 (1941) kwam in de oorlogsjaren naar Nederland. Na de oorlog is de loc dienst gaan doen bij de NS onder nummer NS 162. Na haar NS loopbaan is de loc dienst gaan doen bij Nederlandsche Steenkolenmijnen Willem-Sophia. De loc is nu eigendom van de Stichting 162.
Sinds 2012 is de loc ondergebracht bij stichting Stoomtram Hoorn-Medemblik (SHM).
 
De US Army Transportation Corps 4389 passeert de War Department 33. De US ATC 4389 uit 1943 is gebouwd volgens Amerikaans ontwerp. Aan de loc zaten geen franjes en was zwart van kleur. In de Tweede Wereldoorlog werden machines van dit type gebruikt voor transport ten behoeve van het Amerikaanse invasieleger. In 1947 is de machine door de Oranje Nassau mijnen gekocht uit vertollige legervoorraden en gebruikt voor rangeerdienst te Heerlen. De loc is sinds 1980 in gebruik bij de Stoomtrein Goes - Borselle (SGB) en de enige representant van dit type in de Benelux. In 2013 is de US ATC 4389 weer in dienst gesteld  na een intensieve revisie.
 
De Blauwe Engel is echt een reddende engel als deze op 15 november 1954 uit de fabriek komt rollen. De dieseltrein vervangt de stoomtrein op de locale spoorwegen. De weinig rendabele lijnen in de dunbevolkte delen van het land zijn gewoon te duur om te electrificeren. Zonder dieseltreinen dreigden dze lijnen te verdwijnen. De Blauwe Engel reed voornamelijk op de regionale lijnen in Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland en Limburg. Door de bijzondere kleur en de gevleugelde versiering op de kop krijgt de serie dieseltreinen de bijnaam "Blauwe Engel". Op 2 juni 1985 reed de NS 41 haar laatste rit. In 1987 is de NS 41 in bezit gekomen van het Spoorwegmuseum.
 
De 2205 werd in 1955 aan de NS afgeleverd. In 1960 krijgt de loc een derde frontsein omdat de loc ertstreinen trok tussen Amsterdam Westhaven en Emmerich. In 1991 werd de loc door de NS aan de kant gezet. In 1995 kocht de NMBS de loc voor het aanleggen van de Hogesnelheidslijn. De loc wordt vernummerd in HLR 7618. Eind 2004 kwam de loc in bezit van de Stichting Historisch Dieselmaterieel. Deze heeft de loc opgeknapt tot het mooie exemplaar wat het nu geworden is.
 
De 451 is in 1956 gebouwd door Werkspoor Amsterdam. De 451 was de eerste uit een serie van tien locomotieven. Ze waren speciaal ontworpen en gebouwd ten behoeve van het goederenvervoer op de overgebleven interlokale stoomtramlijnen in Friesland, Groningen en het Westland, waarop de zwaardere diesellocomotieven zoals de series 2200 en 2400 indertijd niet konden worden toegelaten. In 1972 kwam de loc in het bezit van de Museum Buurtspoorweg Haaksbergen - Boekelo. Momenteel bezit de loc de hoogste status (A-status) in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.
 
Ritje met de VSM
 
En voor wie een klein stukje mee wilde rijden in een echte stoomtrein reed de VSM met de locomotieven 23 076 en de 23 071 en een aantal rijtuigen een stukje heen en weer.