Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Utrechtse buslijn 1 wordt geheel elektrisch met 10 nieuwe elektrische bussen
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

13-10-2016 / 20.25 uur
UTRECHT - Gisteren, op woensdag 12 oktober, presenteerden directeur Michel van den Munckhof (Qbuzz), gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (provincie Utrecht) en wethouder Lot van Hooijdonk (gemeente Utrecht) de eerste van tien gloednieuwe elektrische bussen voor U-OV lijn 1. In het voorjaar van 2017 worden de dieselbussen die nu op lijn 1 rijden vervangen door deze 10 elektrische bussen die garant staan voor zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen. Dit levert jaarlijks een besparing op van 900.000 kg CO2. De nieuwe bussen zijn ook aanmerkelijk stiller. Met dit gezamenlijke besluit zetten vervoerder Qbuzz, gemeente en provincie Utrecht een belangrijke

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

vervolgstap in de richting van duurzaam openbaar vervoer.

Ambitie
De komst van de elektrische bussen is het directe resultaat van een gezamenlijke investering van de vervoerder Qbuzz, de gemeente en de provincie. Om de meerkosten voor de exploitatie van de nieuwe bussen te dragen, investeren zij samen 4 miljoen euro. De provincie Utrecht heeft de ambitie dat in 2028 het regionaal openbaar vervoer volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen is. Utrecht heeft al een bijzonder schone busvloot, inclusief drie elektrische midibussen op lijn 2, maar vanaf komend jaar is deze vloot dus nog schoner. Gedeputeerde mobiliteit Jacqueline Verbeek–Nijhof: “Onze ambities voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht zijn hoog. We staan voor een goed, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer. Daar hoort meer elektrisch vervoer bij. Met de komst van deze 100% elektrische bussen is dat ons gelukt en daar ben ik ontzettend trots op!”

U-OV lijn 1
De route van buslijn 1 gaat door Hoograven, het stationsgebied, het centrum van Utrecht en Overvecht en ook dwars door de milieuzone. Dit is de eerste drukbezette stadslijn met jaarlijks ruim 1 miljoen reizigers en circa 200 ritten per dag die volledig elektrisch gaat rijden. De nieuwe bussen worden vanaf het voorjaar van 2017 voor het eerst ingezet op U-OV lijn 1 in Utrecht. Met ingang van de zomerdienstregeling volgend jaar is de lijn helemaal energieneutraal en duurzaam. Concessiedirecteur Qbuzz Michel van de Munckhof: “De aanschaf van tien elektrische 12 meter bussen voor lijn 1 is een logische vervolgstap in het verduurzamen van onze vloot. We zijn hier bijzonder trots op. Hiermee verhogen we de kwaliteit van het openbaar vervoer, dat ook voor reizigers schoner en stiller wordt.”

Nieuwe oplaadtechniek
De nieuwe oplaadtechniek zorgt ervoor dat lijn 1, zonder de dienstregeling aan te passen, op eindpunt Vechtsebanen tussentijds kan opladen. Dat gebeurt met een zogenoemde ‘reversed pantograaf’: een stroomafnemer die neerzakt op de bus. Zo hoeft er niet op elke bus een pantograaf geplaatst te worden, maar is alleen een stroomontvanger nodig. Een hele grote batterij in de bus is hierdoor niet nodig, waardoor er meer ruimte overblijft voor de passagiers. Voor de energievoorziening wordt 100% Nederlandse windenergie gebruikt. De batterij kan naast laden ook ontladen. In de avonduren als er een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen gebruikt om er stroom uit te halen. Hierdoor is er minder stroom nodig vanuit het publieke net. Dit is uniek in Nederland en past binnen de Utrechtse ambitie op het gebied van slim laden en de energietransitie om het stroomnet te ontlasten door lokale opslag in voertuigen en afname op piekmomenten.

Wethouder verkeer en vervoer, Lot van Hooijdonk: “Dit zijn echt de bussen van de toekomst. Met deze techniek combineren we het collectief reizen met onze energieopgave. Ik ben er trots op dat we in Utrecht als eerste met deze bussen gaan rijden! Daarnaast moedigen we alle vormen van elektrisch vervoer aan, naast bussen, e-bikes en elektrische auto’s, stimuleren we innovatieve projecten als Smart Solar Charging van Lomboxnet. Dat is belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners: hoe schoner het vervoer, hoe gezonder de lucht, hoe aantrekkelijker de leefomgeving.”

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.