Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
18 gewonden bij botsing tussen Arriva-trein en vrachtwagen
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

18-11-2016 / 15.40 uur - Laatste update 17.15 uur
WINSUM - Bij een botsing tussen een vrachtwagen en een Arriva-trein zijn vanmiddag 18 gewonden gevallen. 11 gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht, de overige 7 konden ter plaatse worden behandeld. De chauffeur van de vrachtwagen raakte licht gewond. Drie in de trein aanwezige personeelsleden van Arriva, waaronder de machinist, zijn ongedeerd gebleven.

Het ongeluk vond rond  12.00 uur plaats op de onbewaakte overweg in de Voslaan in Winsum. Door de botsing is de trein ontspoord, de vrachtwagen (een melkauto) belandde in de sloot.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

In de trein zaten op het moment van de aanrijding tussen de 50 en 75 passagiers. Na het ongeval kwam er gelijk grootschalige hulpverlening op gang. De in de buurt gelegen N361 werd direct afgesloten om hulpverleners de ruimte te geven. De provincialeweg blijft het hele weekend afgesloten om de trein te kunnen bergen.

Informatienummer
Arriva heeft een informatienummer geopend 0800 0200746.

Gevolgen treinverkeer
Vanwege het ongeval rijden er op het traject Groningen - Roodeschool tussen Sauwerd en Warffum geen treinen. Check voor je op reis gaat de reisplanner voor het meest actuele reisadvies.

De overweg Voslaan
Het ongeval gebeurde op een onbewaakte overweg de Voslaan in Winsum. Op deze overweg hebben eerder binnen een jaar twee ongevallen plaatsgevonden (2014/2015). ProRail, de gemeente, de provincie en het ministerie hebben daarom een plan gemaakt om alle 7 onbewaakte overwegen in Winsum op te heffen, dan wel te beveiligen. Voor de Voslaan zou een noodweg worden aangelegd, die naar een beveiligde overweg leidt. ProRail staat klaar om dat te gaan uitvoeren zodra de grond daarvoor beschikbaar is. Helaas is het tot op heden niet gelukt overeenstemming hierover met de huidige grondeigenaar te bereiken.

Werken op de grond van een ander
Pier Eringa heeft tijdens de persconferentie aangegeven dat ProRail grond van derden nodig heeft om de overweg de Voslaan te kunnen opheffen. Hiervoor moeten we juridische procedures volgen en dat is een zorgvuldig proces en kost tijd. "We moeten werken op de grond van een ander, dat kregen we contractueel niet rond. Ik baal hiervan als een stekker. Maar aan juridische procedures kunnen we niet voorbij gaan. We moeten volgens de wet handelen".

Schade aan het spoor
Door de botsing is de trein ontspoord en heeft het spoor flinke schade opgelopen. Voordat de totale schade aan het spoor goed kan worden opgenomen moet eerst het onderzoek ter plekke door politie, ProRail, Arriva en de Inspectie Leefomgeving en Transport afgerond worden. Ook moet de trein geborgen worden. Zodra deze geborgen is, kan de exacte schade aan het spoor worden vastgesteld en kunnen we een goede inschatting maken van hoe lang de herstelwerkzaamheden in beslag nemen. Op dit moment kan ProRail nog niet exact aangeven hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Zoals het er nu naar uit ziet zal dit wel enkele dagen in beslag kunnen nemen. 

Foto: DVHN.nl / Matthijs Sorgdrager

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
.
.