Openbaar Vervoer Nieuws / OVnieuws.info
OVnieuws.info Index
Zaterdag viering 50 jaar Standaard Streekbus in Zwolle
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

08-06-2017 / 12.00 uur
ZWOLLE - Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste standaard streekbus op de weg verscheen. Van 1967 tot 1988 werden er talloze bussen van dit model gebouwd. Hoewel de naam standaard streekbus doet vermoeden dat alle bussen gelijk waren, was dit toch niet zo. Het type bus verscheen in vele uitvoeringen op de weg en domineerde het straatbeeld in vrijwel geheel Nederland vele jaren. Haast iedereen maakte wel eens een ritje in deze bussen. Voor school, werk, een vakantie in eigen land of misschien wel als chauffeur.

Na hun actieve dienst waren veel bussen van dit type

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

echter nog lang niet versleten. Vele bussen kregen een tweede leven. In het buitenland, bijvoorbeeld in Cuba, maar ook in Nederland. Vele standaard streekbussen zijn in ons land voor museale doeleinden bewaard of worden tegenwoordig op een andere manier gebruikt.

Op zaterdag 10 juni aanstaande staat de Vereniging ESO, de vereniging van museumbuseigenaren, in samenwerking met haar leden en andere eigenaren van standaard streekbussen stil bij de vijftigste verjaardag van dit type bus. Ze doen dit in Zwolle. Op het garageterrein van Syntus komen die dag zo veel mogelijk standaard streekbussen die zich nog in Nederland bevinden bij elkaar. De bussen zijn hier uiteraard te fotograferen, er zullen rondritten worden gereden en er is onder andere een leuke OV-markt.

De dag zal er als volgt uit komen te zien:

11:00 Deuren open

12:00 Officiële handeling 50 jaar Standaard Streekbus

16:00 Sluiting

De gehele dag rijden er pendelbussen tussen het NS station, en de garage van Syntus. De wagens rijden in een half uursdienst. De eerste pendel vertrekt om 11 uur op het stadsbusstation (voorzijde), en de laatste pendelbus vertrekt om 16:00 uur vanaf het evenement.

Het evenement is ook per auto/fiets/motor te bezoeken, er is parkeerplaats genoeg. Let op de aanwijzingen van de mensen in gele hesjes.

Ok zijn er rondritten met Standaard Streekbussen, elk half uur vertrekt er een bus. De eerste rit begint om 11:30, en de laatste om 15:30.

Verder is er een overdekt terras met een patatkraam, poffertjeskraam, een springkussen en de eerder genoemde OV markt.

Een dagje uit voor de liefhebber, en het hele gezin!

Het adres is Hoekerweg 9, 8042 PH te Zwolle.

Mocht u vragen hebben? Mail dan naar Bestuur@esonederland.nl

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
.
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.  
.

Bekijk ook:
Viering 50 jaar Stand
aard Stadsbussen in Nederland

Amersfoort Dieselt 2015

Amersfoort Dieselt 2014