Socialmedia-kanalen :
OVnieuws.info Index
Drie dode en vijf gewonden bij schietpartij in tram in Utrecht
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

18-03-2019 / 12.00 uur / Laatste update 20.00 uur
UTRECHT - Er zijn vanmorgen rond 10.45 uur meerdere gewonden gevallen bij een schietpartij in een tram in Utrecht. Het gebeurde vlak nadat de tram was weggereden bij halte 24 oktoberplein in de richting van het Centraal Station. Volgens ooggetuigen zouden meerdere mannen het vuur in de tram geopend hebben.

Na de schietpartij kwam er gelijk grootschalige hulpverlening op gang. Maar liefst drie traumahelikopters zijn naar Utrecht gevlogen om hulp te verlenen.
.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Het tramverkeer tussen Utrecht Centraal en Utrecht Westraven ligt de rest van de dag stil.

Goederentreinen.nl  
175 jaar Spoorwegen

Update 20.00 uur
Hoofdverdachte Gökmen T. is aangehouden

Het openbaar vervoer in en rondom Utrecht komt langzaam weer opgang

Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's  
Treinenfoto's Update 16.50 uur
Politie stelt aantal gewonden naar beneden bij van negen naar vijf, waarvan drie ernstig. Het advies om binnen te blijven in Utrecht is door de politie opgeheven.
Contact
Mail ons
   
 

Update 16.00 uur
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gereageerd op de aanslag in Utrecht.

Ze schrijven: "Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee. Gewelddaden als deze zijn volstrekt onacceptabel Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren. Onze dank gaat uit naar alle hulpverleners die zich momenteel inzetten voor de getroffenen. In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht."

   
 
   
 
Update 15.50 uur
Een overzicht van de feiten en adviezen op een rij:
  • Er zijn drie doden en negen gewonden. De gewonden zijn allemaal naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.
  • In verband met de hulpverlening is een breed gebied rond het 24 Oktoberplein afgezet.
  • Geef hulpverleners de ruimte, kom niet naar de plaats van het incident.
  • Er worden verkeersmaatregelen genomen zodat ambulances vrije doorgang hebben. Volg de instructies van de politie. Zie @VID op Twitter voor de laatste verkeersinformatie.
  • Bent u getuige geweest van het incident en heeft u nog niet gesproken met agenten? Ziet u verdachte personen of auto’s?  Bel de politie via 112 op meld uw tip anoniem via M., Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
  • Heeft u foto’s of filmmateriaal van het incident of vlak daarna? Verspreid deze niet via social media, maar stel deze ter beschikking aan de politie. Uploaden kan hier.
  • Er is een gemeentelijk informatie nummer beschikbaar: 030 - 286 00 00.
Update 15.30 uur
Burgemeester Van Zanen meldt dat bij de aanslag 3 doden en 9 gewonden zijn gevallen. Drie van de negen zijn ernstig gewond.
   
  Update 14.20 uur
De politie heeft de naam en een foto van de vermoedelijke schutter van de schietpartij vrijgegeven. De politie vraagt u uit te kijken naar de 37-jarige Gökmen T. (geboren in Turkije). Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070
   
 
   
 

Update 13.45 uur
Al het openbaar vervoer in een grote straal rond Utrecht Stad is stilgelegd. De treinen rijden nog wel.

Update 13.02 uur
Voor getuigen en/of direct betrokkenen heeft Slachtofferhulp telefoonnummer 0900 - 0101 geopend.

Update 13.00 uur
Om 13.15 uur volgt een persconferentie op het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Update 12.47 uur
NS meldt via twitter: "Ons medeleven gaat uit naar direct betrokkenen van het schietincident in Utrecht. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Omwille van de veiligheid van onze medewerkers en onze reizigers neemt NS, in overleg met politie en NCTV, aanvullende veiligheidsmaatregelen op en rond de trein en het station. Het gaat om een combinatie van zichtbare en onzichtbare maatregelen. Omwille van de effectiviteit van deze maatregelen doen wij hierover geen nadere mededelingen."

Update 12.35 uur
Pieter-Jaap Aalbersberg, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldt dat het dreigingsniveau omhoog gaat naar 5, uitsluitend voor provincie Utrecht tot 18 uur. Dader(s) nog voortvluchtig. Terroristisch motief wordt niet uitgesloten.

Update 12.30 uur
De gemeente Utrecht heeft een informatienummer geopend. Het nummer is  030 - 286 00 00.

Update 12.25 uur
De politie meldt dat de dader(s) van de schietpartij nog voortvluchtig is.

Update 12.15 uur
Fotograaf ter plaatse Michiel van Beers meldt dat er tenminste 1 persoon om het leven is gekomen. De politie gaat uit van een mogelijk terroristisch motief van de dader.

   
  Foto's: © Michiel van Beers en OVnieuws.info