Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Goederentreinen.nl
Eerste goederentrein rijden over nieuwe Theemswegtracé
Index

09-11-2021 / 20.00 uur
ROTTERDAM - De Havenspoorlijn is weer in dienst: in een buitendienststelling van zes dagen werd het nieuwe Theemswegtracé aangesloten op de Havenspoorlijn. Het spoorgoederenvervoer kan nu zonder oponthoud rijden tussen de Rotterdamse Haven en het achterland. De eerste treinen gingen maandagochtend 8 november in alle vroegte over het tracé.

Goed nieuws
Het nieuwe tracé van vier kilometer lang werd de afgelopen dagen aangesloten en getest en is

Actuele Fotoreportages
Videoreportages
Goederen vervoerders
Goederen locomotieven
BetuweRoute
Railbouw / -onderhoud bedrijv.
Ongevallen met goederen
Andere websites van ons
OVnieuws.info
Contact

vanaf 05.00 uur maandagochtend officieel onderdeel van de Havenspoorlijn. Goed nieuws voor de goederenvervoerders want treinverkeer gaat nu niet meer via de Calandbrug, een beruchte bottleneck. Omdat scheepvaart hier voorrang heeft op alle ander verkeer, stonden goederentreinen vaak te wachten voor een geopende brug.

Groei spoorgoederenvervoer
Geen oponthoud betekent tijdwinst en daarmee maakt het Theemswegtracé groei van internationaal goederenvervoer mogelijk. Belangrijk, want spoorgoederenvervoer is een van de meest duurzame vormen van vervoer; 1 ton goederen per spoor levert vijf keer minder CO2-uitstoot op dan via de weg.

Het spoor kan ook grote hoeveelheden aan. Want één goederentrein vervoert ongeveer net zo veel als 56 vrachtwagens samen. Groei van spoorgoederenvervoer is dan ook een belangrijke doelstelling  van ProRail, het Havenbedrijf en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De drie partijen werkten nauw samen bij de realisatie van het nieuwe tracé.

Waardering
Tijdens de buitendienststelling was er beperkt goederenverkeer mogelijk. Veel vervoerders, verladers en terminals moesten hun logistieke operatie hierop aanpassen en goederentreinen stonden stil in Nederland en Europa. ProRail waardeert de medewerking en het begrip van alle betrokkenen. Nu de Havenspoorlijn weer beschikbaar is, start het spoorgoederenvervoer volledig op.

Mail ons
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
Bekijk dronebeelden van het nieuwe tracé welke zijn gemaakt door ProRail.