Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Nieuwe treindienstregeling van start
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

12-12-2021 / 09.00 uur
UTRECHT - Na maanden van testen is vanmorgen de nieuwe treindienstregeling echt begonnen: vanaf morgen (maandag) rijdt er doordeweeks elke tien minuten een intercity tussen Rotterdam, Leiden en Schiphol en tussen Schiphol, Utrecht en Arnhem. Het is onderdeel van de dienstregeling 2022. Maar dat is niet de enige nieuwigheid.

Beschikbare capaciteit verdeeld
Voor deze dienstregeling heeft ProRail de beschikbare spoor- en opstelcapaciteit verdeeld over 34 reizigers- en goederenvervoerders.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

De grootste veranderingen op een rij:

Schiphol-Arnhem en Rotterdam-Leiden-Schiphol: van vier naar zes intercity’s per uur
Afgelopen jaren heeft ProRail in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hard gewerkt om het spoor klaar te maken om tienminutentreinen te laten rijden tussen Rotterdam en Schiphol en tussen Schiphol en Arnhem. Met ingang van de nieuwe dienstregeling gaan er op deze trajecten op doordeweekse dagen in beide richtingen zes intercity’s per uur rijden. Tussen Rotterdam en Dordrecht gaan twee extra sprinters per uur rijden.

Leiden-Utrecht: van twee naar vier treinen per uur
Een treindienst met in de spits om het kwartier een rechtstreekse verbinding tussen Leiden en Utrecht Centraal. Tussen Utrecht en Woerden ontstaat er zo zelfs een verbinding om de tien minuten.

Extra intercity Zeeland
In Zeeland gaat eindelijk weer een intercity rijden. In tegenstelling tot de huidige intercity’s (die nu rijden als stoptrein) op de Zeeuwselijn zal deze in Zeeland niet op alle tussenliggende stations stoppen, maar alleen op de hoofdstations. Deze nieuwe verbinding zorgt voor een tijdswinst van bijna 20 minuten richting de Randstad.

Leeuwarden-Meppel-Zwolle: Sprinter rijdt langer door naar Zwolle
Dankzij het nieuwe spoorviaduct in Herfte bij Zwolle kan een strakkere kwartiersdienst naar Emmen gereden worden. De sprinter tussen Leeuwarden en Meppel wordt tot en met de avondspits doorgetrokken tot Zwolle.

Amsterdam-Hoorn: Sprinters gelijkmatiger over het uur
In Noord-Holland is de sprinter tussen Amsterdam en Hoorn een kwartier opgeschoven. Dit zorgt voor een verbetering van de aansluitingen in Hoorn, meer snelle verbindingen en een betere verdeling van de treinen over het uur voor de reiziger.

Nachttreinen naar Praag en Zurich
In 2022 gaat European Sleeper, een nieuwe vervoerder, een nachttrein rijden van Brussel Zuid in België via Roosendaal, Rotterdam en Amsterdam naar Praag. Vanaf december rijdt ook NS Internationaal een extra nieuwe nachttrein: van Amsterdam naar Zürich.

IC Brussel: alle treinen nu vanaf Amsterdam CS
De IC Brussel rijdt net zoals in 2021 zestien keer per dag van en naar Brussel. Werd afgelopen jaren vier keer per dag vanaf Den Haag HS gereden, in de nieuwe dienstregeling rijden alle ritten via de HSL en hebben daarmee als begin- en eindpunt Amsterdam CS.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons