Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Vanaf 2026 rechtstreeks met de trein van Eindhoven naar Düsseldorf
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

15-12-2021 / 12.00 uur
EINDHOVEN - Vanaf december 2026 kunnen treinreizigers elk uur rechtstreeks van Eindhoven naar Düsseldorf reizen. Hierdoor wordt de reis tussen Eindhoven en Düsseldorf een kwartier korter en is overstappen niet meer nodig. Eindhoven Centraal krijgt hiermee in 2026 een directe verbinding met Duitsland.

De nieuwe concessie Eindhoven – Düsseldorf is vandaag gegund aan vervoerder Start, een dochteronderneming van Deutsche Bahn. De aanbestedingsprocedure is uitgevoerd door het Duitse Verkehrsbund Rhein Ruhr (VRR) en de vervoersregio van

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

Westfalen-Lippe (NWL). De verbinding die nu nog tussen Düsseldorf en Venlo loopt, wordt vanaf 2026 doorgetrokken tot aan Eindhoven. Meerdere vervoerders hadden interesse om de verbinding te realiseren. Het materieel waar Start mee wil gaan rijden is de Flirt van treinfabrikant Stadler. Deze treinen rijden al volop in Nederland, waaronder op het traject Arnhem-Düsseldorf.

Brabantse gedeputeerde Christophe van der Maat (mobiliteit), “De provincie zet zich al lang in om een directe verbinding vanuit Eindhoven met Düsseldorf te realiseren. Dat de gunning nu rond is, is goed nieuws voor ons mobiliteitssysteem, maar vooral voor de reizigers omdat zij straks sneller en directer naar Duitsland kunnen treinen.”

Wethouder gemeente Eindhoven Monique List (mobiliteit): “Brainport Eindhoven is één van de drie pijlers van de Nederlandse economie. Goede internationale bereikbaarheid, passend bij het netwerk van onze hightech bedrijven, is belangrijk voor de innovatie- en concurrentiekracht van de regio. Vanuit Eindhoven hebben we zo’n 15 jaar geleden het initiatief genomen voor de IC-verbinding met Düsseldorf. Ik ben blij dat het nu zeker is dat deze trein vanaf 2026 ook echt gaat rijden.”

Limburgse gedeputeerde Maarten van Gaans (infrastructuur, mobiliteit & energietransitie): “In de provincie Limburg wordt door college van Gedeputeerde Staten en partners hard gewerkt aan veilig, duurzaam en comfortabel openbaar vervoer. Daar hoort het aansluiten van Eindhoven op de verbinding Düsseldorf – Venlo bij. Want met deze verbinding tussen Noord-Brabant, via Venlo naar Düsseldorf krijgt Nederland via Limburg een belangrijke aansluiting op het spoornet van Noordrijn-Westfalen en de rest van Europa in. Als verantwoordelijk gedeputeerde zie ik de verbinding dan ook als stimulans om in de provincie en daarbuiten, op dit spoor door te gaan’.    

De start van de rechtstreekse verbinding tussen Eindhoven en Düsseldorf stond eerst gepland voor december 2025. Door de corona-pandemie is een snelle levering van materieel lastiger en duurder geworden. Daarom is ervoor gekozen om een jaar later te beginnen. Ondertussen werkt ProRail aan de benodigde infrastructurele maatregelen voor de nieuwe treindienst, zoals snelle wissels bij Station Eindhoven Centraal en een perronverlenging op station Venlo.

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons