Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
NS start met schraapritten tegen ijsvorming op de bovenleiding
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

10-01-2022 / 20.00 uur
UTRECHT - NS bereidt zich voor op speciale ‘schraapritten’ nu er mist en vorst voorspeld wordt. Hun machinisten staan paraat om ‘rijp’ van de bovenleiding af te rijden met lege treinen, voor de dienstregeling start. Zo wordt de overlast voor reizigers beperkt.

“We krijgen dagelijks een speciaal weerbericht voor de spoorsector. Zo zien we bijvoorbeeld of er ijsvorming (rijp) op de bovenleiding wordt verwacht. Dan zijn we al extra paraat”, zegt Lisette van Ooste. Zij is programmamanger seizoensvoorbereidingen van NS en bereidt samen met haar team en ProRail het treinverkeer voor op de seizoenen.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

“Afhankelijk van de situatie kunnen we al eind van de middag beslissen wat we de volgende ochtend doen. Maar de beslissing kan ook midden in de nacht genomen worden."

Treinen hebben voldoende stroom nodig om goed te kunnen rijden. En ijsvorming op de bovenleiding zorgt voor slijtage van de stroomafnemer op de trein en vermindert het contact. In het ergste geval krijgt de trein geen stroom, en kan hij niet rijden.

Lichtshow
Machinist Melvin Gerritsen heeft wel ervaring met het rijden met rijp. “Je krijgt echt een lichtshow, omdat de vonken van de bovenleiding afslaan.” In de trein merk je dat goed. “De motor van de trein krijgt teveel of juist te weinig stroom en dan raakt ‘ie van slag”, zegt Melvin. “Dan zien wij echt een ’kerstboom' op ons bedieningspaneel, een hoop lampjes gaan branden, omdat het beveiligingssysteem ingrijpt. En in het ergste geval kan je dan niet verder.” En dat wil je liever niet met een trein vol reizigers, en dus rijden treinen soms leeg rond om de rijp van de bovenleiding af te rijden.

Maar er gebeurt meer. Treinen die schraapritten maken rijden op een lagere snelheid. “En we zorgen dat voorraden op peil zijn”, zegt Lisette. "Bijvoorbeeld dat onze onderhoud- en servicelocaties voldoende pantografen hebben, de stroomafnemers van treinen."

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons
 
 
 
 
 
Bekijk filmbeelden die zijn gemaakt door machinist Melvin Gerritsen.