Binnenkort verschijnen hier twee nieuwe interessante pagina's

Blijf ons volgen!

Binnenkort online
.
Binnenkort online
.
Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
Goederentreinen.nl
ProRail plaatst eerste twee omloopwielen van de Calandbrug terug

17-11-2022 / 16.50 uur
ROTTERDAM -
De reparatie van de Calandbrug in de haven van Rotterdam is in volle gang. De eerste twee omloopwielen zijn op maandag 14 november terug in de brug getakeld.

Beschadigde lagers
Tijdens een reguliere inspectie van de Calandbrug werd in de machinekamer een tikkend en bonkend geluid waargenomen. Deskundigen van Movares, Hollandia Services en ProRail stelden vervolgens vast dat meerdere lagers van diverse omloopwielen beschadigd zijn.

Actueel OVnieuws
Nieuws over spoorbouw en onderhoud
Nieuws over OV materieel
Nieuws over OV musea
OV bedrijven

Een omloopwiel is waarlangs het brugdek omhoog en omlaag wordt gehesen. Het beweegbare deel van de brug noemen we het val. Het val weegt zo’n 1200 ton. Dit beweegbare deel hangt aan kabels waardoor de brug omhoog en omlaag kan bewegen. Die kabels worden bovenin de brug geleid door omloopwielen. In die omloopwielen zitten de lagers die eerder het tikkende geluid maakten.

Grote hoogte, kleine ruimte
De beschadigde omloopwielen en lagers zijn inmiddels gerepareerd door aannemer Hollandia. Het was niet mogelijk de omloopwielen in de brug te herstellen, vanwege de grote hoogte en de kleine ruimte. Deze omloopwielen zijn op maandag 14 en dinsdag 15 november weer terug in de brug geplaatst.

Specialistisch werkje
De oorspronkelijke planning was dat de Calandbrug na kerst hersteld zou zijn. Helaas is afgelopen week bekend geworden dat de brug pas in februari 2023 klaar is. Dit komt omdat ook de lagerstoelen beschadigd zijn. Hier kwam ProRail achter toen ze de lagerwielen uit de brug haalden.

Deze lagerstoelen worden gerepareerd in een fabriek. Het is namelijk een nauwkeurig en specialistisch werkje, dat aankomt op een duizendste van een millimeter. Het herstel van de lagerstoelen gaat acht weken duren. Omdat ze dit parallel laten lopen aan andere werkzaamheden, lopen ze slechts enkele weken vertraging op. Zodra de lagerstoelen gerepareerd zijn, plaatst ProRail ze terug in de burg. Na een aantal intensieve testen kan de brug in februari weer in gebruik worden genomen.

Railbouw- / onderhoudsbedrijven
Specials over het OV
Incidenten in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
OV-musea (binnenkort)
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto-archief
Metrofoto-archief
Tramfoto-archief
Groot Treinfoto-archief  
Contact Bekijk hieronder de mooie video die ProRail heeft gemaakt over het terugplaatsen van de eerste twee omloopwielen.
Mail ons