Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
Goederentreinen.nl
Treinen rijden weer in de Rotterdamse haven na wateroverlast

19-01-2022 / 12.00 uur
ROTTERDAM -
De aanhoudende regen in ons land heeft de afgelopen dagen voor flinke overlast gezorgd. Niet alleen voor het wegverkeer, maar ook op de goederensporen in de Rotterdamse haven.

Treinverkeer stilgelegd
Verschillende delen van het spoor stonden sinds donderdag onder water en op een aantal plekken konden geen goederentreinen meer rijden. Op zo'n moment moet ProRail om veiligheidsredenen het treinverkeer stilleggen. Dat is natuurlijk buitengewoon vervelend voor de vervoerders en verladers die gebruik maken van die spoorlijn

Actueel OVnieuws
Nieuws over spoorbouw en onderhoud
Nieuws over OV materieel
Nieuws over OV musea
OV bedrijven

en de emplacementen.

Vooral op de emplacementen Botlek, Pernis en Waalhaven Zuid kon het water maar moeilijk afvoerd worden. ProRail is iedereen die zich in het hondenweer heeft ingezet om de honderden kubieke meters water weg te pompen daarom heel dankbaar. ProRail CFO Mirjam van Velthuizen vertelt: “Onze dank gaat echt uit naar al die mannen en vrouwen die zich dit weekend hebben ingezet om de sporen weer zo snel mogelijk berijdbaar te krijgen. De omstandigheden waren op z’n zachtst gezegd natuurlijk niet best. Gelukkig rijdt alles nu weer.”

Overtollig water
Specialistische bedrijven zijn ingezet en extra ingehuurde pompen draaien nog steeds om het overtollige water af te voeren. Er waren heel wat tankwagens nodig om de grote hoeveelheid water af te voeren. De overlast duurde het langst op emplacement Waalhaven Zuid. Nadat de laatste tankwagens met water het terrein afreden zijn de sporen gecontroleerd, zodat de goederenvervoerders zo snel mogelijk weer gebruik konden maken van de emplacementen.

Vervelende situatie
Het is uitzonderlijk hoeveel regen er de afgelopen dagen is gevallen. Het komt niet vaak voor en blijkbaar waren de systemen daar niet genoeg op voorbereid. De vraag is of dat had gekund. ProRail beseft dat dit voor vervoerders en verladers een zeer vervelende situatie is geweest. Mede daarom hebben ze direct actie ondernomen en gaan ze kijken op welke wijze ze dit soort excessen beter aan kunnen pakken. Zeker ook omdat de verwachting is dat ze in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met weersextremen zoals regenval.

De ervaringen van dit weekend neemt de spoorbeheerder mee om samen met de partners in de haven, zoals de gemeente, het Havenbedrijf Rotterdam en de waterschappen een volgende keer zo goed mogelijk voor te bereiden op een dergelijke situatie.

Railbouw- / onderhoudsbedrijven
Specials over het OV
Incidenten in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
OV-musea (binnenkort)
Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto-archief
Metrofoto-archief
Tramfoto-archief
Groot Treinfoto-archief
Contact
Mail ons