Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Sporen naar het verleden 2023 bij de SGB - Rijtuig C 6478
Binnenkort online
Foto's
Contact
 
 

De C12 weer terug op het spoor
Vanaf 1930 werd aan de Nederlandse Spoorwegen een serie van 85 rijtuigen afgeleverd aangeduid als C12c, waarbij de grote 'C' voor 3e klasse staat en de kleine 'c' voor closet (wc). De rijtuigen waren volledig van staal gemaakt, wat voor die tijd heel modern was. Elk rijtuig had 98 zitplaatsen en dat was handig omdat veel reizigers na de beurscrash van 1929 en de economische malaise die volgde liever in de goedkopere 3e klasse reisden. De rijtuigen waren lange tijd in vrijwel het hele land te zien, eerst getrokken door stoomlocomotieven, later door elektrische locomotieven. In 1966 ging het laatste rijtuig van de serie buiten dienst bij NS.

Rijtuig C6478
Het rijtuig C6478 is het enige bewaarde rijtuig uit de C12c serie en heeft daarmee grote historische waarde. Het rijtuig is sinds 2009 bij de SGB, dat het geschonken kreeg van Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Toen het rijtuig bij NS buiten dienst ging, kreeg het een opvallende nieuwe bestemming: het rijtuig werd geplaatst bij een speeltuin in Utrecht. In 1991 werd het rijtuig daar weggehaald en uiteindelijk is het in de collectie van de SGB opgenomen.

Restauratieproject
Vanaf 2023 wordt het rijtuig gerestaureerd door de vrijwilligers van de SGB in de werkplaats in Goes. Uiteindelijk moet dat leiden tot een rijtuig dat weer in historische toestand kan meerijden in de stoomtreinen van de SGB.