Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Grote sit-in voor Free Palestine op Utrecht Centraal op zeer beladen datum
10-11-2023 / 11.50 uur
UTRECHT -
Op donderdagavond 9 november is er een grote sit-in voor Palestina geweest in de stationshal van Utrecht Centraal. Daar kwamen veel mensen op af. Bij deze sit-in, notabene op de herdenkingsdag van de Joodse Kristallnacht, werden er megafoons leuzen door de stationshal geroepen als "Intifada Intifada" en "Palestine will be free, from river to the sea". Vooral deze laatste leus lijdt wereldwijd tot veel ophef omdat deze is opgenomen in het handvest van Hamas en regelmatig wordt gebruikt door Hamas en Hezbollah en lijkt op te roepen tot de vernietiging van de staat Israel.
.
Binnenkort online

Gisteravond was niet de eerst sit-in op een groot Nederlands Station. Eerder deze week waren er ook al sit-ins op Rotterdam Centraal en Amsterdam Centraal. In alle drie de gevallen grepen zowel de politie als NS (veiligheid en service) niet in en lieten ze de betogers hun gang gaan.

Gisteravond was de drukte in Utrecht Centraal zo groot dat de politie de ingang van het station aan de centrumzijde afsloot voor treinreizigers die hierdoor om moesten lopen.

Beladen datum
De sit-in die gisteren op Utrecht Centraal werd gehouden kwam op een zeer beladen datum. Het was gisteren precies 85 jaar geleden dat er in de Tweede Wereldoorlog de Kristallnacht plaatsvond. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden talloze huizen en winkels van Joodse mensen geplunderd, synagogen werden in brand gestoken en Joden werden mishandeld en vermoord. Op slechts 1 kilometer verderop werd bij het Joodse monument voor station Maliebaan een herdenking gehouden ter nagedachtenis aan alle Joden die in de oorlog via dat station zijn weggevoerd. Het is dan wel uiterst ongelukkig dat je dan op een ander station in de stad op slecht 1 kilometer van de Joodse herdenking zo'n pro Palestina demonstratie gaat houden.

De Maatschappij voor Beter OV vindt dat het station geen geschikte locatie is voor demonstraties. Reizigers hebben er last van omdat ze moeilijker naar hun trein toe kunnen komen. Daarnaast vinden ze de gescandeerde leuzens intimiderend. Het stelt ze teleur dat NS niet ingrijpt terwijl de demonstratie wel op hun terrein plaatsvind. "De gebeurtenissen in Utrecht zijn absoluut onaanvaardbaar".

NS-woordvoerder Erik Kroeze liet aan OVnieuws.info weten dat NS het station geen geschikte locatie vindt voor demonstraties. "Het maakt daarbij niet uit voor welk doel de demonstratie is. Een grote groep demonstranten zorgt voor hinder voor onze reizigers en brengt de doorstroom van reizigers in het station mogelijk in gevaar. Demonstraties kunnen leiden tot onveilige situaties en een onveilig gevoel bij reizigers en collega's".

De demonstranten van gisteravond hebben vooraf geen contact gezocht met NS. De spoorvervoerder vindt het een taak van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie is om toe te zien op de Wet Openbare Manifestaties. NS staat overigens wel in nauw contact met bevoegd gezag. Daarbij vraagt NS hen om goed op te letten op de veiligheid van reizigers en NS-personeel en er op toe te zien dat er geen strafbare uitingen getoond worden of leuzens gebruikt worden.

Foto- en filmreportage: © RegioNieuwsUtrecht.nl
Foto's
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk de filmbeelden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het station werd aan de centrumzijde voor treinreizigers afgesloten.