Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
In beeld: Dode en 30 gewonden bij treinongeluk in Voorschoten

04-04-2023 / 10.30 uur / Laatste foto-update 06-04-2023 - 15.45 uur
VOORSCHOTEN -
Bij een treinongeluk vlakbij station Voorschoten is één dode gevallen en zijn 19 mensen gewond geraak. Bij het ongeluk, dat op op 4 april om 3.25 uur plaatsvond, zijn een goederentrein (met loc DB 189 054), een passagiers trein (VIRMm 9405) en een KROL (een railkraan van BAM) betrokken. De passagiers trein is met twee rijtuigen flink ontspoord en kwam in een weiland terecht. De machinist van de passagierstrein is met botbreuken, maar wel bij kennis, overgebracht naar een ziekenhuis. De machinist van de KROL is bij het ongeval om het leven gekomen. Hoe het met de machinist van de goederentrein gaat is nog onbekend. De locomotief van de goederentrein raakte ook flink beschadigd.

Binnenkort online

De hulpverlening kwam snel en grootschalig op gang. Onder meer drie traumateams, 24 ambulances, politie en brandweer kwamen ter plaatsen. 19 mensen zijn met ambulances naar vijf verschillende ziekenhuizen gebracht. Zo'n 20 mensen zijn ter plaatse geholpen aan hun verwondingen.

Zowel de goederentrein en als de reizigerstrein hebben de KROL geraakt waarna de reizigerstrein ontspoord is. Na het ongeluk werden (gewonde) passagiers opgevangen door buurtbewoners, waaronder een boer die zijn stallen beschikbaar stelden.

Werkzaamheden
Op de plek van het ongeval werden vannacht onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd. Twee van de vier sporen waren in verband daarmee buiten gebruik, over de andere twee sporen konden - conform veiligheidsvoorschriften - wel treinen rijden. Er wordt onderzocht waardoor zowel de nachttrein als de goederentrein in botsing zijn gekomen met een kraan op het spoor. De onderzoeken worden uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) en de politie. Ook ProRail voert zelf ook onderzoek uit.

John Voppen, CEO bij ProRail: "Dit is een zwarte dag voor het Nederlandse spoor. Mijn gedachten gaan uit naar iedereen die hierbij betrokken is. We gaan natuurlijk onderzoek doen naar hoe dit heeft kunnen gebeuren."

De veiligheidsregio heeft een telefoonnummer mocht je geen contact kunnen krijgen met verwanten. Dat nummer is 088-2690000.

Door het ongeval is het treinverkeer van en naar Leiden ontregeld. Reizigers wordt aangeraden om voor vertrek een reisplanner te raadplegen.

Fotoreportage: © Rob Dragt en OVnieuws.info

Foto's
Contact
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De day after
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bekijk onze filmbeelden over de schade aan (en het wegslepen van) de goederenlocomotief.
 
DB dieselloc 6421 met de zwaar beschadigde 189 054 en een gesloten staalwagon tijdens een stop te Woerden.
 
De zwaar beschadigde DB 189 054.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De combinatie tijdens een tussenstop in Gouda.