Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Arriva verkocht aan Amerikaanse investeerder I Squared Capital

19-10-2023 / 20.10 uur
HEERENVEEN - Vervoersbedrijf Arriva is door de Deutsche Bahn verkocht aan het Amerikaanse investeringsmaatschappij I Squared Capital.
Dat bedrijf houdt zich bezig met het investeringen in infrastuctuur over de hele wereld.

Vervoersbedrijf Arriva exploiteert in Nederland trein- en busvervoer in voornamelijk Friesland, Groningen, Gelderland en Limburg. CEO van Arriva Anne Hettinga noemt de overname goed nieuws voor Arriva. Hij ziet de toekomst met de nieuwe eigenaar met vertrouwen tegemoet.
.

Binnenkort online

Gemende gevoelens
De Maatschappij Voor Beter OV heeft gemengde gevoelens bij de verkoop van Arriva. "Het opkopen van een onderneming door een investeringsfonds is altijd reden tot zorg, omdat de rendementsdoelstelling vaak boven de maatschappelijke doelstelling gaat. Dat is bij Arriva niet anders."

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “We zijn wat huiverig voor de overname omdat investeringsfondsen een hoge rendementsdoelstelling hebben. Een schrijnend voorbeeld is het opkopen van huisartsenpraktijken door op winst beluste beunhazen. We hebben vandaag  I Squared Capital onder de loep genomen, en daarbij zijn geen misstanden aan het licht gekomen, dus dat is mogelijk een goed teken. Al met al gemengde gevoelens dus. Daarnaast zien wij liever een bedrijf dat goed OV biedt en als beloning daarvoor ook winst maakt, dan luie monopolisten die door de overheid de hand boven het hoofd worden gehouden, zoals NS, GVB en RET.”

Henri Janssen van de FNV laat op X weten: "Als een Private equity een openbaar vervoersbedrijf over wil nemen weet je dat de politiek door OV te liberaliseren ons OV heeft verkwanseld". Hij denkt dat de inversteerders alleen maar uit zijn op winstbejag en ziet de verkoop van Arriva dan ook met lede ogen aan.

Foto's
 
 
Contact