Socialmedia-kanalen
OVnieuws.info
Socialmedia-kanalen
Goederentreinen.nl
OVnieuws.info Index
Gemeente Amsterdam tekent overeenkomst met museumtram over toekomst
Actueel OVnieuws
OV bedrijven

www.OVnieuws.info

04-12-2021 / 20.30 uur
AMSTERDAM - Op vrijdag 3 december 2021, heeft de gemeente Amsterdam na zo'n tien jaar discussiëren, de overeenkomst getekend die moet leiden tot onze nieuwe huisvesting op het Havenstraatterrein. De Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) zullen 1400 m2 krijgen voor o.a. stalling en een werkplaats.

Puzzelen
Een tramloods inpassen in een woonwijk is een ingewikkelde opgave. Er moet genoeg werkruimte zijn, zodat de tramorganisatie het bedrijf kan runnen.

Railbouw / onderhoud
Specials over het OV
Ongevallen in het OV
OV werkplaatsen
Back to the 90's
Reclame treinen / loc's
Videoreportages
Spoorbouwprojecten
Spoorwegmusea

En er moeten gezorgd worden voor een leefbare en veilige woonomgeving. De gemeente heeft nu afspraken gemaakt over de nieuwe tramloods. Ook zijn er afspraken gemaakt over het nieuwe tramspoor en hoe de tram eventueel kan blijven rijden tijdens de bouwfase. De tramorganisaties hebben een bedrijfsplan opgesteld en een personele unie gevormd. Dit geeft vertrouwen in de toekomst.

Historie behouden
Mark Vermeulen is voorzitter van de EMA. Hij is blij dat er nu een akkoord ligt. In de nieuwe tramloods staan 25 tramwagens. De loods krijgt ook de nodige werkplaatsfaciliteiten. 'Zo kunnen we in de toekomst onze prachtige historische tram blijven inzetten in de stad en op onze eigen tramlijn. Ook blijft met het behoud van de museumtram de historie van het gebied in leven. Het wordt nog een uitdaging om de andere trams een mooi onderdak te geven, hier zijn we nu hard naar op zoek.’

Hoe nu verder?
De tramloods wordt positief bestemd in het bestemmingsplan. Dat betekent dat het mogelijk is om te blijven. In 2022 start de aanbestedingsprocedure die in 2023 wordt afgerond. Daarna laat de gemeente het terrein klaar maken voor de bouw. Bijvoorbeeld door het opruimen van de loodsen, het reinigen van de grond en het verleggen van kabels en leidingen. In 2024 start de bouw van de woningen. De gemeente verwacht dat de eerste bewoners dan in 2026 in deze nieuwe woonwijk kunnen gaan wonen.

Lees en bekijk meer reportages die wij over de stichting EMA hebben gemaakt:

In beeld: Groots afscheid van de 11G en 12G trams van GVB

In beeld: Amsterdamse dag bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (2017)

In beeld: Amsterdamse dag bij de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (2016)

Foto- en filmverslag van de Amsterdamse dag bij de EMA (2015)

Goederentreinen.nl
175 jaar Spoorwegen
Foto's
Busfoto's
Metrofoto's
Tramfoto's
Treinenfoto's
Contact
Mail ons